003.jpg
 

Suomivalimo on valanut 100 vuotta

 
 

Suomivalimon historia vuosikymmenittäin

Ensimmäiset vuosikymmenet

Työnjohtaja Matti Lehtonen perusti Rauta-ja Metallivalimo Suomen vuonna 1918 Helsingissä. Yhtiö toimi alussa tilausvalimona kasvaen nopeasti. Ensimmäisen vuoden 40 tonnin tuotanto kasvoi toisena toimintavuotena yli kaksinkertaiseksi. Myös työntekijöiden määrä lisääntyi reilusta kymmenestä työntekijästä moninkertaiseksi muutamien alkuvuosien aikana.

Yhtiön ensimmäisen vuosikymmenen menestyksen ja kasvun jälkeen tuotantoluvut kääntyivät jyrkkään laskuun. Itse kehitetty tuote auttoi yhtiön yli 1930-luvun pahimpien lamavuosien. Tuote oli raitiovaunujen jarrupönkkä eli ns. jarrukenkä, jota yhtiö valmisti tilaustyönä Helsingin kaupungin liikennelaitokselle.

Sodan jälkeinen nousu

Sota- ja sotakorvausvuodet toivat valimolle tilauksia. Omassa maassa tarvittiin kamiinoita ja länkiä hevosille, lamppujen pesiä ja autojen sylintereitä.  Sotakorvauksena toimitettiin mm. junanvaununpyöriä.

1950-luvulta alkaen kunnallistekniset tuotteet, kaivonkannet, putkien osat jne. olivat valimon päätuotteita vuosikymmenien ajan. Niitä valimo ei enää valmista, mutta osa asiakassuhteista on jatkunut sieltä lähtien. Pitkien yhteistyösuhteiden aikana asiakkaiden valutarpeet ja tuotevalikoima ovat muuttuneet.

Uusi moderni tehdas

1970-luvun alussa valimoiden uudet, muun muassa sisäilman laadun suhteen vaativammat, työsuojelumääräykset saivat Helsingissä ahtaissa tiloissa toimineen valimon silloisen johtajan Yrjö M. Lehtosen päätymään kokonaan uuden, modernin valimon rakentamiseen pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Useista vaihtoehdoista uuden valimon sijoituspaikaksi valikoitui Iisalmi, jonne uusi valimo valmistui vuonna 1975.

Iisalmen valintaan vaikuttivat ratkaisevasti muun muassa kaupungin ja Teollisuuskylän järjestämä riittävä asuntotarjonta Iisalmeen siirtyville työntekijöille sekä rautatien vieressä tarjolla ollut sopiva tontti, jonne saatiin helposti valimon tarvitsema infrastruktuuri. Avajaisten yhteydessä juhlavalun valoi silloinen tasavallan presidentti Urho Kekkonen.

Strategiset muutokset

Valimoa on Iisalmeen muuton jälkeen laajennettu jo 14 kertaa. 1990-luvun alussa Suomivalimossa tehtiin iso strateginen muutos ja päätettiin jatkossa keskittyä furaanihartsiteknologiaan ja keskiraskaisiin valuihin. Se tarkoitti samalla, että pienempien tuorehiekkakaavauksella valmistettujen valukappaleiden, mm. kunnallisteknisten tuotteiden, valmistus lopetettiin. Samaan aikaan toteutettiin merkittävä tekninen muutosinvestointi, kun kupoliuunisulatus korvattiin sähköuuneilla.

Tehtyjen laajennusten, modernisointien ja koneinvestointien myötä valimon vuotuinen tuotantokapasiteetti on kaksinkertaistunut viimeisten parinkymmenen vuoden aikana nykyiseen noin 10 000 – 13 000 tonniin vuodessa.  Samalla tuotteiden laatu on parantunut ja valimon ympäristövaikutukset ovat pienentyneet.

Uusi Suomivalimo

1980-luvun puolivälistä lähtien Suomivalimo oli osa kansainvälistä metalliteollisuuskonsernia, joka toimi nimillä JOT-Yhtiöt, Santasalo-JOT ja Componenta.

Kesällä 2016 Suomivalimon liiketoiminnan ostivat pitkän valimokokemuksen omaavat omistajat, toimiva johto Olli Karhusen johdolla sekä neljännen polven valimoyrittäjä Antti Lehtonen. Vuoden 2017 alusta mukaan omistajaksi tuli myös Antin veli Heikki. Uusien omistajien tavoitteena on toiminnan pitkäjänteinen kehittäminen Iisalmessa. 

Tänä päivänä Suomivalimo on joustava ja osaava keskisuurten rautavalujen valmistaja, joka työllistää 120 valimoammattilaista. Monipuolinen suunnittelu- ja tuotekehitysosaaminen, alihankittavat lisäpalvelut ja toimitusketjun hallinta takaavat asiakkaille tarvittaessa asennusvalmiit komponentit.