suomi-valimo-0851-ei-muokattu.jpg
 

Konstruktion

 

Välkonstruerat gjutgods och en välanpassad gjutmetod är en förutsättning för kvalitetsgjutgods.

Produktutveckling 

Suomivalimo har bra förutsättningar för utvecklingsprojekt och att i nära samarbete med kund konstruera produkten. Tex. Om man vill göra om en svetsad konstruktion till en och samma gjutkomponent. Vi hjälper gärna våra kunder med att optimera komponenten från grunden för att hitta den mest effektiva och bästa ekonomiska lösningen.

Gjutdesign

Suomivalimo använder vid beredning och konstruktion ett 3D-program kallat SolidWorks.

Man har även ett gjutsimuleringsprogram som heter NovaFlow&Solid där man kan estimera och optimera påfyllning av formar samt stelning av godset. Med gjutsimuleringsprogrammet kan man även i förhand simulera gjutgodsets materialla egenskapper, hårdhet och mikrostruktur.

Exempel på simulering av gjutgods

I den första bilden ser man en simulering av gjutgodset och matarsystemet där 75% är stelnat material och 25% fortfarande är flytande.

Normalt gjutjärn krymper mellan 1-3 %, vilket kan orsaka sugningar och porositet. För att säkerställa gjutgodsets täthet riktar man sista stelnandet av järnet utanför detaljen genom att använda matare och kylkroppar.

I den andra bilden har gjutgodset stelnat helt. Volymkrympningen sitter kvar i mataren, inte i själva godset. Mataren kapas sedan bort från den gjutna detaljen.

Simuleringsvideo


 

Försäljning och konstruktion

 

Försäljning

Jaakko Mikkola
+358 40 830 1415
jaakko.mikkola(at)suomivalimo.fi

Konstruktion

Mikko Koljonen
+358 50 401 6015
mikko.koljonen(at)suomivalimo.fi

sales(at)suomivalimo.fi
orders(at)suomivalimo.fi

 

Gjutjärnstyperna »