Valimotyö edellyttää normaalia fyysistä toimintakykyä. Koulutusvaatimusta valimotyöhön ei ole, mutta arvostamme metallialan koulutusta. Työ opitaan työpaikalla perehdytyksen kautta ja työtä tekemällä. Järjestämme työntekijöille myös koulutusta, muun muassa työturvallisuus-, ensiapu-, alkusammutus-, nostoapuväline- ja nostokoulutusta.
Odotamme valimotyöhön hakijalta reipasta, oma-aloitteista ja jämäkkää työskentelyotetta. Arvostamme työkokemusta esimerkiksi teollisuus-, rakennus- tai maa- ja metsätaloustöistä.
Alla kuvataan muutamia tyypillisiä työtehtäviä valimossa.
Kaavaaja
Kaavaaja valmistaa (kaavaa) valettavat muotit hiekasta puisen mallin ja kaavauskehien avulla. Muotinkasauksessa kaavaaja yhdistää muottipuoliskot ja valmistelee muotin valukuntoon.
Keernantekijä
Muotin erillistä irto-osaa sanotaan keernaksi. Keernantekijä valmistaa keernan täyttämällä avattavan keernalaatikon kaavaushiekalla.
Sulattaja
Sulattaja sulattaa raudan sähkösulatusuunissa kierrätysteräksestä, harkkoraudasta, valimon omasta kierrätysraudasta ja sulan lisäaineista.
Valaja
Sulan metallin kaataminen muottiin on valajan työtä. Sula kuljetetaan ja valetaan siltanosturilla liikuteltavan senkan avulla.
Valunpurkaja
Valunpurkaja purkaa jäähtyneet muotit poistamalla niistä valetut kappaleet. Valukappaleen pinnasta poistetaan kiinni palanut hiekka sinkopuhalluksessa.
Valunpuhdistaja
Valunpuhdistaja puhdistaa valukappaleesta valukanavistot ja -purseet pääasiassa hiomalla.
"Kaavaajan työssä ei kahta samanlaista päivää"
Suomivalimon kaavaajat kertovat viihtyvänsä hyvin työssään. "Kaavaajan työ on monipuolista. Työssä vaaditaan huolellisuutta ja tarkkuutta. Kolmiulotteinen hahmottamiskyky on eduksi sekä kaavauksessa että nosturin ajossa. Fyysisesti työ on keskiraskasta."