suomivalimo-02781418938335.jpg
 

Suomivalimo som arbetsgivare

 

Gjuteriarbetet förutsätter normal fysiskt kapacitet. Vi har inga direkta utbildningskrav, men uppskattar erfarenheter från metallbranschen. Man får lära sig under inlärningstiden genom praktiskt arbete med tillhörande teori. Vi arrangerar också utbildning m.m. i arbetssäkerhet, första hjälp, förstahandssläckning, lyfthjälpmedel och säkra lyft.

Arbetssökaren skall ha en modig, självständig och bestämd attityd för arbete. Vi uppskattar erfarenhet inom industrin eller byggnadsindustrin, jordbruk eller skogsarbete.

 Nedan ser du en beskrivning om några typiska arbetsuppgifter i gjuteriet.

 

Formare

Formare

Formaren tillverkar formarna med hjälp av modell och formningsflaskor. Formaren lägger ihop formhalvor och gör formen färdig för gjutning.

 

Kärnmakare

Kärnmakare

Kärna är en separat del av formen. Kärnmakaren tillverkar kärnan genom att fylla sand i en öppen kärnlåda.

 

Smältare

Smältare

Smältaren smälter järnet av återvunnet stål, tackjärn, återgång och tillsatsmedel i en elektronisk ugn.

 

Gjutare

Gjutare

Gjutaren häller den smälta metallen i formen. Smältan transporteras och gjuts med hjälp av en skänk hänger i och styrs med traverskran.

 

Urslagare

Urslagare

Urslagaren slår ur formarna efter svalning och tar ut de gjutna produkterna. Fastbränd sand tas bort från gjutgodsets ytor med hjälp av en stålsandbläster.

 

Rensare

Rensare

Rensaren färdigställer godset genom att kapa bort ingjutsystem och matare. Sedan slipas grader och andra eventuella ojämnheter bort.

 
 

"I formarens arbete finns det aldrig två lika dagar" 

Formarna i Suomivalimo berättar att dom trivs bra i jobbet: ”Formarens arbete är mångsidigt. I jobbet krävs det omsorgfullhet och noggrannhet. Att vara mångsidig är en stor fördel, både vid formning och styrning av travers. Arbetetet är fysiskt medelkrävande."